четвртак, 10. новембар 2011.

Шта о отпуштању радника пише Б92

Ово је текст који је објављен на званичној интернет страници Б92. Коментар вашег друга и колеге Петронија Шуљагића је у наставку, али ће бити приказан и на овом блогу.
Избори се ближе, па треба продавати демагогију. Председнику Владе, Мирку Цветковићу више не верују ни осведочене будале.

Следи текст о отпуштању чиновника
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=11&dd=10&nav_id=556423

Otpušteno 650 činovnika, i to je to
Izvor: Novosti

Beograd -- Zaposleni u državnoj upravi mogu da budu mirni bar do sledećih izbora i formiranja novog ministarskog kabineta. Masovna otpuštanja u ovom mandatu su završena.

Presek stanja kaže da je glomazni državni aparat smanjen za više od 670 zaposlenih, a da se nakon ”seče” žalbenoj komisiji Vlade žalilo oko 180 onih koji su ostali ”ispod crte”. Dakle, bili su neraspoređeni po novoj sistematizaciji.

Prema podacima komisije, posle detaljne analize žalbi, oko 25 činovnika je vraćeno na svoje radno mesto.

MILIONI NA OTPREMNINE
U okviru plana racionalizacije administracije, 629 službenika dobilo je otpremnine u visini 350.893.311 dinara. Još se ne zna koliko njih je otišlo u penziju, a koliko dobilo otkaze bez otpremina, jer ne postoji jedinstvena baza podataka o tome. Kako je rečeno u Ministarstvu finansija, država je uspela da spusti broj zaposlenih ispod magične brojke od 28.500 službenika. Na to ih je obavezao i Zakono o ograničenju broja zaposlenih.

"Ministarstva su pokušala da ospore deset naših rešenja, ali su i ti ljudi na kraju vraćeni na posao, tako da mogu da kažem da su svi postupili po nalozima Žalbene komisije kao nezavisnog organa. Oko 60 činovnika direktno je tužilo državu zbog otkaza, odnosno pokrenuli su upravne sporove, koji su u toku", kaže Veselin Lekić, predsednik Komisije.

On navodi da je "Komisija analizirala žalbe na osnovu podataka koje su nam dostavljala ministarstva, agencije i uprave. U 25 slučajeva smo ukazali na to da se iz dokumentacije ne vidi zašto je baš taj službenik ostao neraspoređen i tražili smo ocene rada ili podatke o stručnosti".

U Vladi objašnjavaju i da svi oni koji su bez posla ostali zato što nisu dobili prelaznu ocenu šefa za radni učinak - po zakonu nisu imali pravo žalbe. Takođe, pravo na žalbu nisu imali ni zaposleni na određeno vreme, odnosno honorarci s kojima je raskinut ugovor.


Коментар на истој страни:
У Министарству трговине и услуга, радницима предвиђеним за отпуштање, прво су дате највише оцене (истиче се, нарочито се истиче), а онда су волшебно поново оцењени али оценом "не задовољава" и уцењени да неће добити отпремнину уколико се не сагласе са том новом "оценом". Једни исти претпостављени су оцењивали исте раднике и у првом и у другом случају. Нико се не би жалио, али зашто не бити бирократа и не понизити државне чиновнике. То што је инспектор М.П. убзо затим извршио самоубиство потресло је само његове колеге из београдског одељења и никога међу "високим службеницима" Министарства.
(Петроније Шуљагић, 10. novembar 2011 08:52) - текст коментара.

Петроније Шуљагић, ваш друг и колега, по цену тога да ће остати без посла у најскоријем периоду, наставља са радом. Поручује вам још једном:
"Немам шта да изгубим. Идемо до краја. Нема стајања. Живот је један, не смемо дозволити ништаријама да нам га униште. Част је вреднија од живота. Сачувајмо је."

среда, 2. новембар 2011.

Јубилеј


Кретенизму нема краја.
Не може да прође недељу дана а да ови наши руководиоци поново не направе неку ординарну глупост.
Данас су нас, међутим, обрадовали са две.
Решили наши владари да буду добри, па смислише поклон честитку (прича се о цифри између 40 и 50 хиљада динара) за свакога ко је у државној служби радио тачно 10, 20 или 30 година. Нема везе што је буџет пробијен за преко милијарду евра, али бег никад није био циција. Иде и Нова година, па деда Мраз спрема поклоне, али само доброј деци. Ко се мало прерачуна дође до следећег резултата.
Ако узмемо у обзир да су инспектори примани у радни однос у таласима (1997. 1998. 2001. и 2004.), онда је јасно на кога се ово доброчинство односи.
Рачун каже да је 2011-10 = 2001. Тиме добијамо годину када је наш демократски министар Слободан Милосављевић запослио нове демократске снаге. Признаћемо да је јако глупо да се каже: „Само наши добијају паре.“ Зато је и смишљено ово позориште са ветеранима, како бисмо лакше, уз све фекалије које су нам насуте у тањир, прогутали и ову. Наравно да ће због тога, ова царска дарежљивост да обасја и неке који су се случајно нашли на гозби, али зато се фестивали и праве. Нека и себри осете владареву милост. Не сме да се осети да царство пропада, па зато сад дворске будале имају повећан обим посла.

Како се не би десило да помислимо да је њихова глупост бенигна и пролазна, на ово су додали још једну будалаштину. О њој ћемо у следећем наставку.

Нећете нас купити новцем. Никада. То што већина ћути, не значи да се и слаже са лудилом које вас је обузело. Људи ћуте и гутају. Полтрони којима сте се окружили покушавају да вас одобровоље лажући вас да је стање у инспекцији нормално и да „на терену“ мирише цвеће. И Јевреји су ћутке улазили у гасну комору, али је на крају Берлин сравњен са земљом.. За наук будућим поколењима.