четвртак, 13. фебруар 2014.

ГОЛУБ
Последњи борац који је остао на бранику правде и нашег достојанства. Данас се преселио на небеску осматрачницу да тамо пободе заставу победе, коју је чувао и за чију је одбрану јутрос дао живот.
Борио се против шестоглаве аждаје и кербера из пакла, знајући како ће се та борба завршити. Шта сада? Хоћемо ли наставити борбу против окошталог бирократског система који не признаје да иза звања државног чиновника стоје неке људске судбине, нека насмејана детињства, прве љубави, логорске ватре, осмеси, сузе, страхови...
За те бирократе технократе и каријеристе ми смо само пиони без осећања, који служе да преко наших мртвих тела дођу до медаље и чина више.
Радећи као чиновници у државној управи научили смо на понижења неправду завист и јефтину демагогију, команду и казну, а ретко када смо видели саосећање, доброту, људскост, толеранцију и топлину. Кренули смо у рат против тог окошталог система, док на бојишту није остао још једино Голуб, да пркоси троглавом Керберу, хидри из пакла, а ни једног тренутка није имао намеру да подигне белу заставу.
Можда то и јесте прави смисао живота. Прави смисао речи Човек. Такви не умиру.
Подсетимо се данас још неких драгих људи: Славице Ђачић, Ђорђа Амареска, Гоце Вујанац, Драгана Божовића, Марка Поповића, Тошкета, Олгице, Милета... Овај списак су случајно мимоишли Дејан Ковачевић, Мира Миљић, Петроније који пише ове редове...
Да ли ће се нешто променити, или ће овај механизам и даље усисавати све пред собом, тешко је сада рећи. Завршетак овог непрегледног тунела још није на видику. Остаје нам нада у правду и детињаста вера да она ипак победи на крају бајке. Тако су нас училе наше баке док су нас успављивале, а ми широм отворених очију слушали и радовали се када добри витез савлада сва чудовишта.
На жалост, Милосав Голубовић којем посвећујемо овај мементо није први у тој тужној колони, али трагедија ће бити потпуна ако не буде последњи настрадали на овом суровом бојишту. Остаје нам да се надамо да ће одозго моћи да види како није узалуд отишао и да је после њега никао један свет бољи од овог.
http://www.youtube.com/watch?v=aWmj1bMR4Mo